Zomergasten

Terwijl De Queeste Art VZW instaat voor een uitgebreide zomertentoonstelling in Beauvoorde en Hondschoote, wordt er in de Queeste Kunstkamers te Abele/ Watou plaats gemaakt voor jong geweld en gevestigde waarden. De tentoonstelling ‘Zomergasten- Invités
D’ été ’ geeft Marc Palmer (Be/Uk) en Vincent Chabaud (Fr) de ruimte om hun eigentijdse visies op de hedendaagse samenleving weer te geven.

Marc Palmer en Vincent Chabaud hebben in het eerste opzicht weinig gemeenschappelijk. Maar eens men stil staat bij hun werk zien we toch opvallende gelijkenissen. Zo verraden beide artiesten hun afkomst. Palmer geeft een interpretatie van een Britse wereld terwijl Chabaud, Zuid – Frankrijk weet te integreren.
Er is trouwens nog een gelijkenis. Beide artiesten kiezen ervoor om vlak te schilderen. De olieverf wordt netjes over het doek gestreken. De kleurvlakken spelen op elkaar in maar liggen mooi afgebakend naast elkaar. Het is een doordacht spel van lijnen en tonen zonder bruut geweld van materie.
Tot daar de gelijkenissen.

Marc Palmer haalt zijn inspiratie uit de Britse popcultuur. Karakters uit de succesvolle serie East-Enders worden met een ironische glimlach geschilderd in hun urbane setting. Ze doen denken aan de Britse en Amerikaans ‘I need you ’ affiches, met een verwijzende Uncle Sam erop. Iedereen die zich verwant voelt met de Guy Ritchie films (Lock,Stock and Two smoking barrels of Snatch) kruipt direct in de huid van de criminelen met striptease bars in de achtergrond. De brug die Palmer slaat naar populaire culturen is niet enkel terug te vinden in zijn thema’s maar juist ook ,in die vlakke, vereenvoudigde manier van schilderen, die iets weg heeft van geschilderde reclameborden of affiches. De krachtige slogans moeten dit alles ondersteunen.