IS DAT NU KUNST?

De expert dient de scepticus van antwoord.

Nieuw ideetje voor de fanshop van KAA Gent? Speciale ketchupflessen met het hoofd van trainer Hein Vanhaezebrouck? "Dat niet", vertelt Theun Vonckx van galerie De Queeste Art uit Abele (Watou). "Maar dit werk van de Britse Belg is wel een soort eerbetoon aan de trainer van de ploeg waar hij fan van is, in de kleuren van die ploeg. Palmer maakt geen onderscheid tussen hoge en lage cultuur, tussen kunst met de zogenaamde grote of kleine 'k'. Vandaar ook de techniek die hij voor dit werk koos: zeefdruk, door de lage kostprijs een kunstvorm voor iedereen.

Heinz We Trust verwijst naar In God We Trust, de slogan die onder meer op dollarbiljetten staat. Het gebruik van de merknaam Heinz kan je zien als een verwijzing naar de belangrijke vorm die marketing in het hedendaagse voetbal inneemt. Niet voor niets ziet dit werk er ook uit als een logo van een merk en knipoogt het naar werken uit het poparttijdperk.

Heel concreet verwijst het ook naar een aflevering van sportprogramma Extra Time waarin Jan Mulder het had over een mogelijke toekomst van Heinz Vonhaezebrouck in de Duitse Bundesliga. Het werk past perfect in een expo die focust op voetbal als volkssport, subcultuur en rituele, bijna religieuze beleving." (hmp)