Crossing the Field: WOI, voetbal en het bestand van Kerstdag, 1914

Crossing the Field is een herdenkingstentoonstelling over de Grote Oorlog met als centraal thema het bestand van Kerstdag 1914 tijdens de slag om Mesen (Ieper, West-Vlaanderen). Met hedendaagse kunst wil deze tentoonstelling direct en indirect verwijzen naar dit historisch moment.


Het bestand van Kerstdag 1914 is de wonderlijke en spontane wapenstilstand midden de gruwel van de eerste maanden van de Grote Oorlog. Soldaten uit beide loopgraven ontmoetten elkaar op Kerstdag 1914 in niemandsland en speelden enkele uren lang samen voetbal om nadien terug in de zinloosheid van de oorlog gezogen te worden.


Door deze vriendschappelijke wedstrijd tussen vijandelijke troepen onder de aandacht te brengen verenigt deze expo hedendaagse kunst, sport en geschiedenis en tegelijk ook heel diverse doelgroepen met elkaar:


In het tweede luik van deze expo kregen 3 jonge artiesten de ruimte rond het thema 'voetbal'. Onder hen is de Vlaamse hedendaagse kunstenaar Marc Palmer. Als zoon van een Ierse moeder en een Engelse vader en opgegroeid aan onze kust heeft Marc Palmer altijd een bijzondere affiniteit met de Britse cultuur behouden. Als schilder is hij sterk ge´nspireerd door de populaire Britse cultuur van voetbal, popmuziek, TV-series en vrouwen. Hij bouwt zijn personnages steeds op als geometrische, bijna kubistische, vlakken waardoor precies een als bouwpakket in elkaar gestoken mens op doek ontstaat.


Uit de schilderijen die de in Gent wonende Marc Palmer op 'Crossing the Field' exposeert spat de passie voor de sport van het doek. Hij toont de door het leven gekerfde gezichten van de ware voetbal supporter die door het vuur zou gaan voor zijn team. Net als de soldaten dat moesten doen in WO I. De werken 'Buffalo Bruno' en 'Buffalo Vivianne en Christian' tonen trouwe KAA Gent fans die er elke week opnieuw staan voor hun ploeg.


Deze WO I expo wordt gecureerd door De Queeste Art vzw en de PM Gallery London en loopt van 7 november 2014 tot en met 10 januari 2015 in de Pitzhanger Manor House & Gallery in Walpole Park, Mattock Lane, Ealing, London. Ze krijgt later in 2015 ook een vervolg in de Westhoek.